En 4-5 koppar kaffe, tack!

En dag som denna, när jag är hemma och inte har något speciellt inplanerat blir det ofta en hel del kaffe. Antingen kommer någon förbi eller så stannar man till hos någon efter att man varit på affären. Det är mysigt att åka hem till en äldre bekant som kokar kaffet, sätter sig vid köksbordet och tar sig tiden att berätta historier från förr. Timmarna rinner iväg utan att man märker det när berättelserna för en tillbaka till platser, låter en följa med på olika renflyttar eller för en kort stund väcker personer som gått bort för länge sedan till liv igen. Idag har Torsten Stinnerbom gett av sin tid, tack!
Att dricka kaffe tillsammans med andra är bland det hemtrevligaste som finns. Jag tror faktsikt att några av de finaste sociala stunderna jag upplevt har kaffe varit inblandat. Men det kanske kan förklaras av att det ofta blir ett antal koppar såna här dagar:-) Och tydligen var det inte så stor skillnad för.

Läser i boken Sydsamer från bottenviken till Atlanten en text skriven av O.P Pettersson i slutet på 1800-talet. ”Lapparna dricka sitt kaffe under mycket smackande, ock när koppen är tom så, så slickas den af jämte fatet. Husmodern fyller kopparna flitigt ock kringsänder dem, så länge något finnes kvar i pannan. En ny kanna kokas och tömmes. Hvarje fullväxt lapp dricker minst tre och ända till fäm koppar äfter hvarandra.”

”Vi hafva äj sofvit länge, förrän vi väckas af lapparna, hvilka redan äro i full rörelse. De koka kaffe ock laga mat, prata och skratta.”

Annonser

En reaktion på ”En 4-5 koppar kaffe, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s