Trees of mystery

I helgen har jag träffat massor av fantastiska människor på Sáminuorras årsmöte och fått lyssna på så många kloka idéer. En sak som jag tänkte på flera gånger under helgen, var Dr Rod McCormicks (En mohawk profeesor från University of Colombia) beskrivning av de canadensiska träden ”Redwood tree”. Dessa träd är så gigantiska att bilar kan köra igenom dem och man kan ha stora danstillställningar på deras stubbar. De intressanta med dessa stora träd, som man knappt kan se dess toppar om man står på marken, är att de har ett väldigt ytligt rotsystem. Rötterna ligger i princip direkt på marken. Om man tänker på dessa träds mäktiga höjd och stora tyngd, det ytliga rotsystemet plus den kraftiga vind som ibland blåser i trakterna av Sierra Nevada där träden växer så är det otroligt att träden inte välter när det stormar.

Men de gör de uppenbarligen inte, varför?
Dr Rod McCormick förklarade att det beror på att träden växer tät intill varandra. De gör att rötterna växer in i varandra och bildar ett nät mellan olika Redwoods träd. Ju äldre och desto högre träden blir så slingrar rötterna sig hårdare fast vid varandra. Rötterna bildar en rotbädd som gör det möjligt för varje enskilt träd att stå, även när vinden blåser som värst. Ett ensamt Redwood träd klarar sig inte särskilt länge, men en hel skog av dessa gigantiska träd kan tillsammans stå kvar i tusentals år….

Under en helg som denna, när ett hundra tal samiska ungdomar träffas så blir man lite extra berörd av en sådan historia. För det är inte bara träd som behöver andra likasinnade…
Bilderna kommer härifrån

Annonser

2 reaktioner på ”Trees of mystery

  1. Samma växtsätt som Brännässlor (och samer) En relik frân det förflutna.
    Du har en fin blogg och en fin insikt i det som är.
    Kram pâ dig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s