Att bekräfta

Redan första gången jag hörde talas om Berit Ås ”härskartekniker” blev jag intresserad av hur enskilda personer begränsas i sociala sammanhang genom dessa, men även hur de påverkar gruppers sätt att fungera.

Jag kände frustration när jag insåg hur vanligt det är att de används och uppmärksammade dem allt oftare i de sammanhang jag befann mig i. Samtidig började jag titta på hur människor använder olika typer strategier för att bemöta dem. På både bra och dåliga sätt.
När jag sedan hörde talas om bekräftartekniker (kallas även ibland för främjartekniker) insåg jag att det finns möjlighet till förändring. Att man genom strategier för att motverka härskartekniker kan skapa trygga och effektiva grupper där de olika individerna tillsammans kan ta ansvar för att gruppen ska fungera på ett bra sätt.

Detta har vi tagit med oss i arbetet med Niejda, och prövat som metod under peppträffarna samt i andra sammanhang där grupper av deltagarna möts.

I vårt arbetssätt ingår en metod där vi under en workshop berättar om härskarteknikerna för att deltagarna ska bli medveten om hur de används av människor för att hävda sig, behålla och skaffa sig makt genom att trycka ner andra människor. Vi visar även hur lätt det är att man själv kan råka använda sig av en härskarteknik utan att vara medveten om skadan det gör.
Därefter får de möjlighet att i olika övningar uppmärksamma och synliggöra härskartekniker samt resonera om möjliga sätt som man kan bemöta dem i stunden den sker. Vi vill med detta ge dem möjlighet att hitta verktyg för att hantera samt bemöta situationer där härskartekniker används och visa att de till viss del kan påverka hur andra människor får behandla dem.
Efter att de blivit medveten om dem och definerat olika sammanhang som de används i så är förhoppning att tjejerna ska se möjligheterna med att använda sig av bekräftarteknikerna även i sin vardag. Att de ska kunna föregå med gott exempel, känna att de vinner på att bekräfta andra och att de även har rätt att själva bli bekräftade.

Foto: Sanne-Ristin Bengtsson

Mer om härskar och bekräftartekniker kan ni hitta på Niejdas nya hemsida: www.chicksinsapmi.com

3 reaktioner på ”Att bekräfta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s