Aahkan aahkove

Vi rensar blåbär på balkongen. Dricker te och pratar. Hon berättar om hur de förvarade bär i glasflaskor under vintern i myrar, efter att de förseglat korkarna med grankåda. Om hur bären smakade på våren när de tog upp dem. En lyx som nästan inte går att förstå för en människa som bara behöver öppna frysboxen vilken årstid som helst för att smaka på höstens skatter. Historierna för oss vidare medan bären rör sig mellan våra fingrar.

Vi passerar Saksenvardo, platsen där min farmors morföräldrar byggde ett hus. 1912. Där Aahka tillbringade sina somrar i tonåren när hennes föräldrar följde renhjorden västerut. Plötsligt är vi på väg västerut till sommarlandet där Aahka en gång föddes i en tältkåta vid fjällkanten. Antagligen för tidigt eftersom hon tydligen vägde lika mycket som två sockertoppar som beräknades till ett kilo vardera.
Hon föddes av Anna Elisabeth, kvinnan som gör mig både nyfiken och förundrad. Hon som lånade ut sina småbarn till släktingar stora delar av året för att följa renarnas vandring, kanske för att hon var tvungen men även för att hon inte hade ro att stanna när hjorden rörde sig.
Historierna får liv i min fantasi samtidigt som jag försöker få ordning på släktträdet som breder ut sig kring Marsfjäll och sprider sig till andra områden.

Annonser

2 reaktioner på ”Aahkan aahkove

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s