Kunde inte låta bli att skriva detta inlägg, men rovdjursfrågan berör

Varghonan som har befunnit sig i Junseletrakten i anslutning till min grannsameby har nu igår efter många om och men blivit flyttad. Framförallt skönt för dem som haft henne i renhjorden, men även för oss som har renar nästgårds.

Om det är någon som inte förstått varför det blivit så mycket liv kring denna varg kan man ju till exempel läsa här. Eller så kan man tänka efter.

Även om vi människor blir mer och mer bortkopplade från vad som försigår i naturen, typ var kött kommer ifrån, så får vi väl ändå hoppas att de flesta förstår att rovdjur äter något. Inte så lite heller, för ett rovdjur tar betydligt mer än de orkar äta.

Vad äter vargen?
två veckor hann tiken, som tydligen specialiserat sig på ren, enligt naturvårdsverket ta 26 stycken renar (de man hittade i allafall). Jag vet inte hur många honan tillsammans med hannen hann ta innan dess, men jag vet att hon fortsatt leva rövare de här veckorna efter att Naturvårdverkets beslut blev överklagat. Förlusten av renar är ju inte kul, men en varg har dessutom ett helt annat sätt att jaga än till exempel en lo eller järv vilket gör att de skingrar renarna på ett sätt som gör att det tillslut blir omöjligt att överhuvudtaget hålla ihop en renhjord.

Men du, samer är väl ändå naturmänniskor?
Nu finns det säkert människor som tycker att vi borde tåla att rovdjuren tar en del renar, det gör faktiskt till och med jag. Men nu handlar det ju dessvärre inte om bara några renar. Har man bara ett svinn på 50% av kalvarna som föddes året innan så får man vara glad. Troligare ligger det för många (typ jag) betydligt högre, och då ingår ju inte de vuxna som blir tagna.

Lappen är ombytlig, ostadig och obekväm- Svensk samepolitik genom tiderna
Det är lätt att tänka att det handlar om naturens lagar och att rovdjurens egenvärde i sig motiverar detta svinn, men dessvärre är det ett direkt resultat av svensk rovdjurs politik.
Precis samma argument som man använder när man till exempel motiverar vindkraftsparker, ni vet hållbarhet och arbetstillfällen, skulle man kunna använda sig av om man faktiskt vågade anpassa rovdjurspolitiken efter oss i renskötseln.

Men, med risk för att låta bitter eller paranoid så skulle man kunna tänka sig att det är lättare för politiker att utgå från det antagandet som man genom historien fört mot samer: ”Renskötseln är ju ändå en utdöende näring eftersom den drivs av den lägre stående och mindre utvecklade gruppen samer… blaha blaha”
Avslutningsvis så tänkte jag påminna er om att människor som inte kan sin egna historia kan man lura i vad som helst och att det nog inte en slump att Sverige var drivande i rasbiolgisk forskning under andra världskriget. Känner ni att ni har dålig koll? Läs till exempel här

IMG_0086 (Bilden är fotat av en som levt med vargen sista tiden) Glömde föresten att ta upp att förutom de dödade renarna så rev varhtiken dessutom ett antal renar, varav några så illa som den här som fick avlivas.

Där drog jag iväg, men fingrarna bara dansade på tangenbordet eftersom det finns så mycket att säga i denna fråga.

Hoppas ni ändå får en fin helg!

Annonser

3 reaktioner på ”Kunde inte låta bli att skriva detta inlägg, men rovdjursfrågan berör

  1. Vårdad, ömmad för, säkert efterfrågad när hon inte synts till på ett tag, beundrad eftersom hon bär ett hederstecken, eftersökt, återfunnen, sargad, plågad, blicken som inte släpper minnet. Att vara bakbunden och bara kunna se på, vad kan vara grymmare för en människa? Att bli förbjuden att försvara det som du har förbundit dig att sköta om, att inte ha rätt att skydda sina egna djur. De som överklagar rätten och skyldigheten att få ta hand om sina djur, tar de ansvar för de plågor som blir resultatet? Tar de ansvar för vad detta gör mot en människa?

  2. Ja , jag gläds verkligen med er att ni efter mycket om omen blir av med ”Junselevargen”. Det komiska i det hela är väl att man släppte ut henne i Stockholms län. Där dom som tror sig veta hur det ska vara håller till!Nu är det ju så att detta spektakel dessvärre inte är över ännu, hon är ju på väg igen. Man tar sig för pannan, hur mycket resurser ska man slösa på denna lekstuga kan man fråga sig. Hoppas iaf. på det bästa för er ”där uppe i norr”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s