3 tips

_MG_2683-001

Läs:
Om ni inte läst debattartikel i VK förra lördagen om konsekvenserna av strukturella rasism mot samer som några forskare på Umeå universitet skrivit så tycker jag att ni ska göra det, för den är tänkvärd. Den hittar ni här. Viktigt!

Lyssna:
Ta en kopp kaffe och luta er tillbaka för att lyssna på Maxida Märaks jojk till sin dotter Nike Sunna som ni hittar här.

Besök:
Imorgon eftermiddag/kväll är det klimatdag med flera bra föreläsare i Vilhelmina, bland berättar Annette Löf om forskning kring klimatförändringar och renskötsel som gjorts i Vilhelmina Norra. Programmet hittar ni här

Annonser

2 reaktioner på ”3 tips

  1. Apropå ”Läs” så upplever jag ofta att VK’s reportrar skriver alltför kortfattat i de få artiklar de skriver om samiska ämnen (nu läser jag iofs bara underkategorin ”Vilhelmina”). De tar inte sin uppgift på allvar att analysera och upplysa om de samiska frågorna. T.ex. om ortsnamnen på vägskyltarna. Om man nu är journalist så borde man väl vara lite humanist och därmed intresserad av humanistiska ämnen och vilja beskriva lite om *varför* vägverket valt att sätta upp skyltar med samiska ortsnamn (sen om namnen är fel är det en annan fråga). Istället låter man okunskapen frodas och breda ut sig i kommentarerna. Om det är lika illa i alla artiklar under andra orter på VK som rör det samiska, så är det inte jättekonstigt att rasismen lever vidare.

  2. ”Jag vet inte hur långt historiska förklaringar bär. Om man granskar relationerna mellan samefolket och svenska makthavare kan det ju periodvis se ut som en systematisk förföljelse, inkluderande allt från bränning av sejtar och trummor till dagens försök att göra uråldriga renbetesmarker till strövområden för vargflockar. Är det samefolkets slutliga försvinnande man arbetar på?” Lars Gustafsson, Expressen 17/4 2013

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s