Sommarläsning

I sommar satsar jag på lite lokala författare. Vi läser ”I marsfjällets skugga” högt för varandra på kvällen innan vi somnar och målet är att även läsa Erik Nilsson Mankoks ”Mitt lassokoppel” under några ljusa sommarnätter. Den verkar i och för sig lite tungläst och har kanske inte riktigt den mest lockande baksidetexten ”Med inlevelse skildras en ung renskötares dröm om att få resa och se Karpaterna och Hohe Tatra”.
Båda böckerna är historier från Marsfjälls området.

Bernhard Nordhs böcker om nybyggarfamiljen vid Marsliden är tydligen bitvis en sann historia…så ”lapparna” är väl då mest troligt mina släktingar….
”Som nybyggare drar Lars Pålsson med hustru och barn upp i de oländiga fjälltrakterna. Alla varnar honom för tilltaget. Olycka och död hotar den som vågar slå sig ned på Marsliden. Att det finns fog för varningen får de snart erfara. Lapparna se i dem inkräktare, som till varje pris måste drivas tillbaka. Så börjar en kamp på liv och död. Lars Pålsson lyckas dock, för det är bara människor av hans virke som förmår bryta nytt land, som kan förvandla vildmark till odlad bygd.”

Annonser

En reaktion på ”Sommarläsning

  1. Jag läste I Marsfjällets skugga första gången för över 40 år sen, och blev så engagerad att jag måste fara upp och se alla platserna, Marsliden, Fatmomakke, malgomaj och alla de övriga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s