Känslokaos och kraftansamling

Det har gått en vecka sedan jag var uppe i Gállok på manifestationen som anordnades där för kommande generationers rätt till rent vatten och oförstörda kultur landskap, här kommer några bilder från en dag som jag kommer minnas som ett känslokaos och kraftsansamling på samma gång. Det var väldigt många som höll tal, jojkade och läste dikter så detta är bara några av dem.
_MG_6553_MG_6416 Ungefär 500 personer hade samlats i Gállok. de flesta från området, men några av oss var tillresta från andra håll i Sápmi/Norrland._MG_6418 Allvarliga samtal varvades med glädje av att träffa människor man inte ser så ofta. _MG_6499 _MG_6444 Jonas Vannar som var en av de som anordnat manifestationen berättade om hur Sirges, samebyn har tillhör kommer påverkas av en gruva i Gállok. _MG_6438 Maj-Doris Rimpi läste sin dikt ”Den femtonde hövdingen”. _MG_6458_MG_6464 Mose, en av personerna/aktivisterna som under veckan stoppat gruvföretaget med sina kroppar, höll ett tal om vikten av att skydda den jord vi lever av. Applåderna fortsatte länge både efter och före hans tal från den provisoriska scenen. _MG_6468 Tor Lundberg Tuorda, en av de lokala samerna som verkligen arbetat för att stoppa gruvan på flera sätt. Han är dessutom en grymt duktig naturfotograf med hemsida här_MG_6492 Henrik Blind, från Tuorpon har varit på plats i Gállok nästan hela sommarn (känns det iallafall som) och genom instagram och facebook spridit vad som skett där. Guld värt för oss som följt kampen på avstånd. _MG_6463 Niillas Holmberg, musiker från finska Sápmi kom med en hälsning. Han och Ánne Mággá Wigelius har dessutom gjort en låt samt film från Gállok som ni hittar på youtube: Här._MG_6497Jörgen Stenberg höll ett väldigt rörande tal om att det bland annat var exakt på dagen 20 år sedan han och två andra samer hungerstrejkade i Kiruna utanför Sametingets öppnande mot att statens beslut om den fria småviltsjakten. Därefter jojkade han Vuortjis (kråkan)_MG_6446 Juhán Niiila Stålka jojkade passande nog vargen. _MG_6568 Lena Viltok vid sin tavla. _MG_6560-2I Gállok finns idag massor av konst som olika konstnärer deltagit med. Anders Sunnas same med fuck-fingret lär nog vara en symbol för den fortsatta situationen i Gállok._MG_6556_MG_6521 Nilas syster och hennes familj. De ska förstås börjas i tid…:-) _MG_6527 Ett av hålen efter provsprängningarna. _MG_6514

Annonser

3 reaktioner på ”Känslokaos och kraftansamling

  1. Kämpa på alla däruppe i Camp Gallok!
    Hoppas på mera medieutrymme om dessa vansinniga exploateringar av mark och vatten. Märkte att efter programmet debatt så fick många av mina vänner här i södra Sverige upp ögonen för vad som sker. Även om tiden för debatten var knapp och det ofta blir pajkastning i det programmet tyckte de flesta att Spik och Mikaelsson var mycket bra. Hoppas att opinionen mot regeringens gruvpolitik och den kassa minerallagen växer, både för kommande generationers rätt till rent vatten och orörda kulturlandskap men också för överlevnad och utveckling för våran urbefolknings rätt till sin mark, näringar och kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s