Att ta hänsyn till kommande generationer

Det pågår så otroligt många viktiga diskussioner i Sápmi just nu angående hur marken i norr ska förvaltas. I tidningar, på sociala medier, under olika politiska organs paraply och vid köksbord/eldar utomhus. Inte minst vid de matplatser jag befinner mig.
Om man är uppvuxen och lever i renskötseln så är det visserligen vardagsmat att prata om hur olika exploatörer ständigt minskar renbetesmarkerna, men plötsligt känns det som att det är många olika aktörer och argument som faktiskt stödjer den grund som vi är uppfostrade till. Nämligen att vi har ett ansvar gentemot kommande generationer och att det finns andra värden i Sápmi/Norrland/Arktis än de kortsiktiga möjligheterna till arbetstillfällen som råvaruindustrin erbjuder.
När jag för ett tag sedan pratade med min svärfar om den planerade gruvetableringen i Gállok, så sa han plötsligt medan han fäste blicken på sitt barnbarn att det är konstigt att den moderna människan inte verkar behöver ta hänsyn till de som kommer efter. Det är en viktig poäng.
För i mina ögon så är den politik man driver idag med extrem fokus på arbetstillfällen som i värsta fall bara behöver räcka under den sittande regeringens fyra år, direkt skadlig mot vår förvaltning av naturresurser. Vi har bara möjlighet (och rätt) att använda oss av naturens resurser under den tid vi själva lever på jorden och kan därför inte ta oss rätten att förstöra för de som kommer efter.
Jag anser dessutom att det är en skyldighet för oss som lever i den ekonomiskt rikare delen av världen att ta lärdom av av tidigare erfarenheter, och när det kommer till gruvnäringen så finns det allt för många exempel på hur förödande gruvor kan vara för både människor och natur långt efteråt. Förtänksamhet.
_MG_6083

Annonser

En reaktion på ”Att ta hänsyn till kommande generationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s