De åtta årstidernas folk

Att dela året i åtta årstider är det gamla samiska sättet att se på årets olika växlingar. Renskötseln, har alltid varit beroende och påverkats av de olika årstidernas variation. Renskötselåret skapar med sina årstidsbundna aktiviteterde åtta årstiderna.
Vi som lever med renen är fortfarande styrda av de olika årstiderna.

Annan fakta om samer hittar ni på www.samer.se

Annonser

3 reaktioner på ”De åtta årstidernas folk

  1. Äntligen! Jag har dragit fram saccosäcken, en hink med popcorn och en stor balja Cola framför datorn. Väntar tålmodigt på fortsättningen. Redan lite förvirrad. Ni har ett ord (gijre) för våren som är en årstid, men också ett för kalvnings-perioden (suehpede), som är en av de åtta årstiderna? Jag inser att jag borde läsa nån bok i ämnet så du slipper de mest korkade frågorna.

  2. Som sörlänning har jag hjälpt till och krubba nu i nästan 2 veckor. Jag ”bare älskert” som vi i värmland säger. Hoppas jag kommer i från Värmland i så jag får vara med runt midsommar och märkningen..

  3. Hej Anna-Maria!
    Jag drömde om redwoodträd häromnatten så jag tänkte googla lite bilder på dem och då kom jag i kontakt med din fina blogg
    . Min mamma är från vilhelmina, i en by nära sjön malgomaj. . Min mormor var same har vi fått veta nu… jag var uppe och hälsade på i min mammas rötter där för ett par år sedan. vi bodde i marsfjäll då.
    vänlig hälsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s